16. Sommargäster

Stafsnäs Ångbåtsbrygga

År 1865 började ångbåtarna trafikera vårt närområde i skärgården och gjorde det möjligt för stockholmarna att fly från staden och komma ut i friska luften på somrarna. Här kunde de hyra rum av skärgårdsborna, som på så sätt fick lite extrainkomster. Ofta hyrdes hela bostads­hus ut och skärgårds­familjerna själva flyttade ut till småstugor eller sjöbodar över sommaren. Här ser du en hur en Stockholmsfamilj flyttat i ett rum med bäddsoffa, byrå med pigtittare, pottskåp med tvättfat och handkanna med vatten samt en flyttbar toalettstol med lock.

Bostadshusen var ofta primitiva med utedass i vedboden. Vatten hämtades från handpum­pen på gården och i taken hängde det fotogenlampor. Det fanns ingen elektricitet. Elen kom inte till Stavs­näs förrän 1944. Inne i hyresrummet skötte man sin hygien i handfat och med vatten från en handkanna. Det fanns inget avlopp. Nattkärl förvarades i pottskåp eller under sängen.  

Sommargästerna hade med sig resväskor, kamera, resegrammofon med vev, utflyktsväska med tallrikar, glas och bestick samt utflyktsfilt, baddräkter, mm. Den stora röda baddräkten i gungstolen är av ylle, vilket var vanligt förr. 

Lägg också märke till den batteri­drivna kristallmotta­garen intill bäddsoffan. Det var en tidig form av radio. Ser du högtalaren som ser ut som en fläkt på golvet? För skärgårdsborna var sjörapporten i radion det viktigaste.

Det öppnades också pensionat för de sommargäster som inte ville hyra direkt av skär­gårdsbefolkningen. I Stavsnäs sommarhamn låg Byrströms pen­sionat snett ovanför Byr­ströms lanthandel, alltså Skär­gårdsmuseet. I pensionatets trädgård brukade Evert Taube sitta och dricka öl med handlare Byrström och kommentera damerna som gick förbi på vägen. Många, även Taube, handlade på krita i handelsboden. 

Gå fram och titta ut genom fönstret. Där ute ser du gamla ångbåtsbryggan där Strömma kanal brukade lägga till och sommargästerna anlände med sina väskor.