Skärgårdsköket

Köket var förr husets varmaste och ljusaste rum. Här lagade man inte bara mat och åt, utan man använde det också för att arbeta i. Särskilt på vintern var köket den huvudsakliga arbetsplatsen. Det var vanligt att kvinnorna kardade ull, spann tråd och vävde tyg, medan männen lagade arbetsredskap och nät och tillverkade träföremål. Det här är ett normalstort skärgårdskök för att vara ett 1800-talskök. Det kunde ha varit Frans Öhmans kök fast mindre. Flera av föremålen i köket kommer från hans hem.

Till vänster i köket finns vedspisen. På den står en så kallad sparspis, som användes i Stavsnäs under första världskriget. Kaffet kunde kokas med hjälp av bara några få vedpinnar i sparspisen. I den gula burken förvarades socker. Man hade hänglås på burken, för att pigorna inte skulle äta socker som var dyrt. Sockerburken kommer från Runö utanför Stavsnäs. Uppmärksamma pottskåpet. Käppen i Skärgårdsköket kommer från syskonen Anderssons hem på Lillängen, Vindö.

Frans Öhman föddes 1859 och dog 1951 i kökets utdragssoffa – en gustaviansk säng. Sängen, lapptäcket, kuddvar i bomull, örngott, bolster (stoppad med lump), tavlan ovanför soffan och den vita stolen i Karl Johan stil (det finns en stol till på vinden) kommer från Frans Öhmans hem på Långviksskär. Allt detta ropades in på auktion 1952 av Eva Bergman, som var intendent på Hallwylska museet i Stockholm. Lars Westerberg var med på den auktionen som 8-åring! Det övriga som finns i köket kommer från andra skärgårdskök.

När Skärgårdsmuseet tog över Byrströms affär 1974, var det här rummet försett med en skjutlucka, där fönstret nu sitter. Affären öppnade kl 6 på morgonen för mjölkförsäljning genom luckan. Där kunde Stavsnäsborna hämta färsk mjölk till frukost i sina mjölkflaskor.

Taket med bräder som har fyra ränder, har Lars Westerberg tillverkat som kopia en kopia av taket i det äldsta rummet i Lars eget hus på Långholmen, Runmarö. Det huset har tidigare stått i Söderby gamla by på Runmarö. Huset byggdes upp igen efter att ha brunnit ner i samband med rysshärjningarna 1719.

Golvet i Skärgårdsköket har skänkts av en byggmästare, som byggde om i Bellmanshuset på Bellmansgatan nära Maria kyrka i Stockholm. Trubaduren Carl Michael Bellman kan ha gått på de här golvtiljorna – känn historiens vingslag!

Till höger utanför dörren till Skärgårdsköket hänger den världsberömde fotografen Lennart Nilssons storartade fotografi av Frans Öhman från Långviksskär, taget för tidningen SE, och Harald Lindbergs teckning av Frans hustru Hilma. Boken Frans på Långviksskär av Maj-Britt Eriksson med illustrationer av Harald Lindberg är mycket läsvärd!