Kalendarium för Stavsnäs 2015

På denna sida visas kalendariet för det som sker på Stavsnäs under 2015. Platsen är Museet vid Sommarhamn och entrépriset är 40 kronor om inget annat anges (medlemmar i Föreningen Skärgårdsmuseet och barn under 13 år gratis). Fler aktiviteter, klockslag och detaljinformation läggs till efter hand. Länkar till föregående års kalendarier finns längst ner på sidan.

Tips: På Stavsnäs finns skärgårdsforskning för barn, en föremålsjakt i form av tipsrundor som försiggår inomhus där man skall leta föremål. Fråga i museibutiken.

Öppet

Mellan 27 juni och 30 augusti är Museet öppet dagligen kl. 12 – 16. I övrigt, se nedan.

 

Evenemang och guidade visningar

14 februari kl. 12-15: Lördagsöppet med Föredrag
Museet har öppet mellan 12 och 15. Klockan 13 håller Lars Dahlberg, ordförande i Värmdö Skeppslags Fornminnesförening, föredrag om Värmdös historia. Medlemmar går in gratis, övriga betalar 50 kr.

26 april kl. 13: Föredrag ”Hundraåringen som klev iland och försvann – om livet på Kvarnholmen, 100 år med Sjövärnskåren”
Föredrag i samband med årsmötet. Iréne och Björn Ulfvin berättar om den militära verksamheten på Kvarnholmen. Entré: Gratis för medlemmar, övriga 50 kr.

13 juni kl. 12-16:   Lördagsöppet
Vi tjuvstartar säsongen med öppet helgen före midsommar. Basutställningarna är tillgängliga. Årets specialutställningar öppnar den 27 juni.

20 juni kl. 12-16:   Midsommardagsöppet
Vi fortsätter traditionen att ha öppet på Midsommardagen. Basutställningarna är tillgängliga. Årets specialutställningar öppnar den 27 juni.

27 juni:  Säsongsöppnande och invigning av årets nya utställningar
kl. 12.00   Invigning av årets specialutställningar
kl. 14.00   Guidad visning

18 juli:  Skärgårdsdagen
kl. 11-16  Vi visar gamla hantverk och sysslor från förr, t.ex. nätlagning, spinning och korgflätning.  Besökarna kan prova på att använda slipsten, besman, ok och andra gamla redskap.  Vi kommer att ha en speciell barnhörna med bl.a. mattvätt.  Det blir också försäljning i torgståndet.
kl. 14.00  Guidad visning

Entré: Gratis. Frivilliga bidrag till Museets verksamhet mottages med tacksamhet.

Den som vill vara med och visa något hantverk eller skänka saker till marknadsståndet är välkommen att höra av sig till Ewa Kallenbäck.

2 augusti:  Kyrksöndag & Hembygdens dag
kl. 11.00   Friluftsgudstjänst och kyrkkaffe i samarbete med Djurö, Möja och Nämdö Församling
kl. 12.00   Museet öppnar för dagen
kl. 14.00   Guidad visning

5-6 september kl. 12-16:   Helgöppet

12-13 september kl. 12-16:   Helgöppet

13 september kl. 14:   Guidad visning m.a.a. Kulturarvsdagen
Kom och se föregångaren till GPS:en – den finurliga pinnkompassen, och andra tidiga instrument för navigation! Vi firar Kulturarvsdagen med en guidad visning kl. 14.00. Temat för dagen är ”Människors värv och verk – en resa i teknik- och industrihistoria”.  Läs mer om Kulturarvsdagen på Riksantikvarieämbetets hemsida.

21 november kl. 12-15: Lördagsöppet med Föredrag
Museet har öppet mellan 12 och 15. Klockan 13 blir det föredrag då Bengt Rinaldo berättar om sin far, Sten Rinaldo, känd för ”vägen till Skarv” m.fl. skärgårdsböcker. Medlemmar går in gratis, övriga betalar 50 kr. OBS! Endast kontant betalning.

28 november klockan 11-15: Julmarknad
Marknadsstånd med konfekt, hantverk, delikatesser och annat som hör en julmarknad till. I Museets butik säljs konstkort, spel, antikvariska böcker, kopior av gamla sjökort m.m. OBS! Endast kontant betalning av varor.
Entré: Fritt inträde

Den som är intresserad av att hyra ett marknadsbord är välkommen att höra av sig till Julmarknadskommittén för att bli uppsatt på väntelistan.

Årets marknadsdeltagare (per 28/11):

Anna Ranebo (Nora gård), Värmdö
Ann-Christine Karlsson (Ateljé Ejdertryck), Ingarö
Berit Fredriksson, Stavsnäs
Elisabeth Dingertz (Sjöstugan), Lillsved
Elisabeth Jonsson, Vindö
Elisabeth Sandqvist (Solhöjdens Trädgård), Stavsnäs
Helene Höglind (Ateljé Skärgårdsfröjd), Värmdö
Helene Segolsson, Stavsnäs
Karin Persson, Stavsnäs
Marie-Louise Ullman, Runmarö
Ostmakeriet, Rindö
Pia Sällström, Västra Älvsala
Siv Österberg, Saltsjö-Boo
Stavsnäs Hembageri
Åsa Levén (Säby gård), Ingarö

 

 

Sidan reviderad 2015-12-31